01.09.2016

Finančné pásma pre školské stravovanie

     Na zabezpečenie výroby jedál a nápojov v zariadeniach školského stravovania je okrem plnenia odporúčaných výživových dávok, zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov, dodržiavania materiálno - spotrebných noriem dôležité aj stanovenie výšky príspevku zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup potravín na jedno jedlo. Uvedené zmocnenie vyplýva pre MŠ SR nadobudnutím účinnosti zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
      Vzhľadom na skutočnosť, že v rámci Slovenskej republiky sú rozdielne cenové relácie v dodávkach potravinových komodít, z ktorých sa strava v zariadeniach školského stravovania pripravuje, MŠ SR pre stanovenie výšky príspevku na stravovanie uvádza rozpätie finančných pásiem, na základe ktorých riaditelia škôl, školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti miestnej štátnej správy a zriaďovatelia (obce, samosprávny kraj) všeobecne záväzným nariadením stanovia výšku príspevku za stravovanie v školskej jedálni.
      Pri stanovení finančného pásma na nákup potravín  na jedno jedlo  sa určuje jednotné finančné pásmo pre stravníkov všetkých vekových kategórií vrátane dospelých stravníkov (zamestnanci a iné fyzické osoby) okrem stravníkov s diétnym stravovaním a žiakov športových škôl.

formát pdf Materiálno–spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie (aplikácia princípov) s účinnosťou od 01.09.2016
formát zip Materiálno–spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie – aktualizácia 2016
formát zip Úprava pôvodných receptúr 2016

zdroj:www.minedu.sk

07.06.2016

ikonka

Nové zásady pre nákup potravín pre hromadné stravovanie

Vložené 11.5.2016 | Autor: Pavel Ludvík
Platia nové zásady pre nákup potravín. Aké? Majú vytvoriť vyšší tlak na kvalitu potravín, cena nemá byť hlavným kritériom. Zoznámte sa s novým unesením slovenskej vlády.

zdroj:www.jedalne.sk

07.06.2016

ikonka

Kampaň za vyššie platy pre nepedagogických pracovníkov

Vložené 6.6.2016 | Autor: Pavel Ludvík
Učiteľom sa bude zvyšovať plat, nepedagogickým pracovníkom nie. Odborári sú s tím nespokojní a zahájili kampaň za zvýšenie platov. Ako môžete pomôcť aj vy?
zdroj:www.jedalne.sk

 

20.04.2016

Vedúca školskej jedálne: Celý život sme na hranici chudoby

Kuchárky majú slabý plat a slabý dôchodok, sťažuje sa vedúca zo školskej jedálne. Pripomína, že okrem učiteľov sú...

zdroj:www.aktuality.sk

23.03.2016

Novinka pre všetky dobré vedúce školských jedální

zdroj:www.skolskyportal.sk

28.09.2015

Školské stravovanie - Hovorme o jedle

zdroj:www.minedu.sk

formát zip Dodatok k MSN pre ŠS 2015

zdroj:www.minedu.sk

05.06.2015

Tvrdšie normy pre jedálne

Tvrdšie normy pre jedálne

www.skolskyportal.sk

1.10.2014

Hovorme o jedle

Hovorme o jedle

     Pri príležitosti Svetového dňa potravín vyhlasuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o., v termíne od 13. 10. 2014 do 17. 10. 2014 ...
www.minedu.sk

25.06.2014

Jedálne.sk - Informačný portál hromadného stravovania

O stravovaní detí, žiakov a študentov sa rokuje nielen na poradách a konferenciách vedúcich školských jedální. Stravovanie mladej generácie je témou tiež ...

zdroj:www.jedalne.sk

2.12.2013

Uskutočnil sa 5. ročník konferencie „Zdravie detí, vzdelávanie a prevencia v školách 2013“

Uskutočnil sa 5. ročník konferencie „Zdravie detí, vzdelávanie a prevencia v školách 2013“


      V dňoch 18. a 19. novembra sa uskutočnila v Banskej Bystrici konferencia Zdravie detí, vzdelávanie a prevencia v školách 2013. Jej v poradí už 5. ročník bol venovaný problematike zvyšujúce...
zdroj:www.minedu.sk

19.11.2013

Školské stravovanie

zdroj:www.minedu.sk

16.10.2013

Svetový deň výživy očami čísiel

     Nadváha a obezita sa veľmi negatívne prejavuje na zdraví a vývine mladých ľudí, o čom svedčia aj mnohé štatistiky. Snahou Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR je preto vytvoriť ...
zdroj: www.minedu.sk

23.09.2013

Bezplatné školenie pre vedúce šj

zsroj:www.skolskyportal.sk

20.09.2013

Nový HCCP a prevádzkový poriadok

je zverejnený na: https://www.minedu.sk/8009-sk/skolske-stravovanie/


zdroj:www.minedu.sk

11.09.2013

Záujem o školské stravovanie rastie. Úspech pripisujeme prijatým opatreniam

     Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky sa aktívne venuje aj otázkam stravovania v školských jedálňach. Nejde pritom iba o odporúčania či usmernenia. Venujeme sa ...

25.6.2013

  • Školské stravovanie v praxi

    Záleží vám na kvalite stravovania detí v školskej jedálni? Metodická príručka určená vedúcim školských jedální ponúka riešenie aktuálnych problémov zariadení školského stravovania. Obsahuje komplexný pohľad na prevádzku školskej jedálne i praktické informácie potrebné k efektívnemu riadeniu školského stravovacieho zariadenia pre zdravú výživu detí.
     
    zdroj:www.skolskyportal.sk

 

25.6.2013

Škola a stravovanie

Časopis pre vedúce zariadení školského stravovania.
 
zdroj:www.skolskyportal.sk

 

21.8.2012

  Názov článku Autor  
1 Legislatíva v školskom stravovaní Mgr. Kvetoslava Barančíková  
2 Materiálno-spotrebné normy a receptúry 2011 Mgr. Kvetoslava Barančíková  
3 Realizácia diétneho stravovacieho systému Mgr. Kvetoslava Barančíková

zdroj:ksupo.sk

4.6.2012

Finančné pásma pre školské stravovanie

     Na zabezpečenie výroby jedál a nápojov v zariadeniach školského stravovania je okrem plnenia odporúčaných výživových dávok, zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov, dodržiavania materiálno - spotrebných noriem dôležité aj stanovenie výšky príspevku zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup potravín na jedno jedlo. Uvedené zmocnenie vyplýva pre  MŠ SR  nadobudnutím účinnosti zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
     Vzhľadom na skutočnosť, že v rámci Slovenskej republiky sú rozdielne cenové relácie v dodávkach potravinových komodít, z ktorých sa strava v zariadeniach školského stravovania pripravuje, MŠ SR pre stanovenie výšky príspevku na stravovanie uvádza rozpätie finančných pásiem, na základe ktorých riaditelia škôl, školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti miestnej štátnej správy a zriaďovatelia (obce, samosprávny kraj) všeobecne záväzným nariadením stanovia výšku príspevku za staravovanie v školskej jedálni.

formát pdf Finančné pásma nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov a príspevok zákonného zástupcu dieťaťa a žiaka vo výške nákladov na nákup potravín od 1.9.2011 (aktualizované)
formát pdf Finančné pásma nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov a príspevok zákonného zástupcu dieťaťa a žiaka vo výške nákladov na nákup potravín od 1.9.2011 pre diétne stravovanie (aktualizované)
formát pdf Finančné pásma nákladov na nákup potravín pre stravníkov športových tried a športových škôl od 1.1.2011
formát pdf Materiálno-spotrebné normy a receptúry, ktoré charakterizujú príslušnú územnú oblasť na rok 2011
formát pdf Register materiálno-spotrebných noriem a receptúr na rok 2011
formát pdf Materiálno – spotrebné normy a receptúry, ktoré charakterizujú príslušnú územnú oblasť pre školské stravovanie 2011 – aktualizácia princípov aplikácií
formát zip Aktualizované receptúry
formát zip Aktualizované receptúry 2012

Národný projekt e-model HACCP a metrologický program pre zariadenia školského stravovania

     Výnos Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR zo dňa 16.decembra 1997 číslo 557/1998-100 Potravinový kódex Slovenskej republiky, ôsma hlava, § 256 písm. b, § 257 a 258 definuje princípy podmienok správnej výrobnej praxe s tým, že výrobca potravín a primerane aj osoby oprávnené na podnikanie, ktoré manipulujú s potravinami alebo uvádzajú potraviny do obehu, sú povinní rešpektovať tieto podmienky. Podľa § 26,ods.4, písm. c) zákona NR SR č.355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sú prevádzkovatelia zariadení spoločného stravovania (vrátane prevádzkovateľov zariadení školského stravovania) povinní postupovať podľa Zásad správnej výrobnej praxe. Podobne sú povinní dodržiavať Zásady správnej výrobnej praxe v zmysle ustanovení vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania a vyhlášky MŠVV a Š SR č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania. Tieto povinnosti sú tiež uvedené v čl.5 a 8 ods.1 Nariadenia (ES) číslo 852/2004 Európskeho parlamentu a Rady o hygiene potravín.

     V zariadeniach školského stravovania boli od roku 1991 postupne zavádzané a uplatňované Zásady správnej výrobnej praxe vrátane HACCP. Väčšina doteraz publikovaných materiálov k tejto problematike bola spracovaná síce na vysokej odbornej teoretickej úrovni, často však pre prevádzkovateľov zariadení veľmi nezrozumiteľne. Všetky dostupné príručky a publikácie boli vypracovávané všeobecne pre rôzne typy zariadení spoločného stravovania a nezohľadňovali špecifiká výroby pokrmov v školskom stravovaní. V praxi dochádzalo k nejednotnej a často subjektívnej interpretácii hlavných zásad HACCP, čo v konečnom dôsledku svedčí o ich nepochopení a následne ich nesprávnom uplatňovaní.

     MŠVVaŠ SR podľa §14 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vydáva metodickú príručku e-model HACCP a metrologický program pre zariadenia školského stravovania ako záväznú dokumentáciu podľa vyhlášky č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania.

Výstup

  • E-model metodickej príručky HACCP pre zariadenia školského stravovania, prístupný na webovom sídle www.produkcia.sk na základe generovaných prístupových hesiel pre zariadenia školského stravovania, školské úrady, krajské školské úrady a úrady verejného zdravotníctva v Slovenskej republike.
  • vzdelávanie zamestnancov zariadení školského stravovania v rámci SR.
  • zdroj:www.minedu.sk

 

2.4.2012

Prevádzka a prevádzkový poriadok zariadenia školského stravovania

 
Každé zariadenie školského stravovania má svoj prevádzkový poriadok – súhrn opatrení a povinností zamestnancov pri zabezpečovaní výroby a výdaja jedál v zariadeniach školského stravovania. Čo všetko musí upravovať?
zdroj:www.skolskyportal.sk

2.4.2012

Stravovanie 

  • Školský mliečny program EÚ 
        Program Európskej únie spočíva v pravidelnom zabezpečovaní vybraných druhov mlieka a mliečnych výrobkov do škôl za zvýhodnené ceny. Jeho cieľom je zvýšiť ich spotrebu u detí predškolského a školského veku, zmeniť stravovacie návyky u detí, ako aj podporiť zdravú výživu a zvýšiť informovanosť o dôležitosti mlieka a mliečnych výrobkov vo výžive. Slovensko sa doň zapojilo od školského roku 2004/2005. Podľa druhu výrobku zaň dopláca žiak najviac 0,04 až 0,32 eura.
    Viac informácií o programe v SR 
  •      Program Európskej únie spočíva v pravidelnom zabezpečovaní ovocia a zeleniny alebo výrobkov z nich do škôl za zvýhodnené ceny. Jeho cieľom je zvýšiť spotrebu ovocia a zeleniny u detí predškolského a školského veku, zmeniť stravovacie návyky u detí , znížiť u nich výskyt nadváhy a obezity, ako aj podporiť zdravú výživu a zvýšiť informovanosť o výživovej hodnote jednotlivých druhov ovocia a zeleniny. Slovensko sa doň zapojilo od školského roku 2009/2010. Cena dodaného ovocia a zeleniny je hradená zo 73 % z EÚ a 27 % zaplatí žiak.
  • Chutní parťáci
         Kampaň Európskej únie, ktorej cieľom je poskytnúť deťom a mladým ľuďom informácie o zdravom stravovaní a zdravom životnom štýle.
  • zdroj:www.iedu.sk

2.3.2012

HACCP podľa EU

14.9.2011

Vyhláška MŠ SR č.330/2009 o zariadení školského stravovania. stiahni

Finančné pásma na nákup potravín. stiahni

Finančné pásma pre diétne stravovanie. stiahni

Školský mliečny program. stiahni  stiahni  stiahni

NV SR č. 348/2010 Z. z., ktorým sa dopĺňa NV SR č. 339/2008 Z.z. o poskytovaní pomoci na spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov pre deti a žiakov MŠ, ZŠ a SŠ. stiahni

Metodické usmernenie č. 14/2010-R z 30. septembra 2010, ktorým sa mení a dopĺňa metodické usmernenie č. 12/2008-R zo 6. októbra 2008 v znení metodického usmernenia č. 16/2009-R z 27. augusta 2009. stiahni

Program - školské ovocie. stiahni   stiahni

Alergény. stiahni

Finančné pásma nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov a príspevok zákonného zástupcu dieťaťa a žiaka vo výške nákladov na nákup potravín pre športové triedy a športové školy od 1. januára 2011. stiahni

NV SR č. 520/2010 ktorým sa dopĺňa nariadenie vlády SR č. 341/2009 Z. z. o poskytovaní pomoci na podporu spotreby ovocia a zeleniny pre MŠ a ZŠ. stiahni

Zákon NR SR č. 544/2010 o dotáciách v pôsobnosti MPSVaR SR. stiahni

Zdroj: ksupo.sk

24.8.2011

Zverejňujeme v súlade s pokynmi MŠVVaŠ SR aktualizáciu finančných pásiem nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov a príspevok zákonného zástupcu dieťaťa a žiaka vo výške nákladov na nákup potravín od 01. 09. 2011 vrátane diétneho systému stravovania (celiakia, diabetes a šetriaca diéta). Finančné pásma nájdete na Hlavnej stránke MŠVVaŠ SR,  pravá časť - Aktuálne témy.

formát pdf

Finančné pásma nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov a príspevok zákonného zástupcu dieťaťa a žiaka vo výške nákladov na nákup potravín od 1.9.2011

zdroj: www.minedu.sk

ŠKOLSKÉ JEDÁLNE 

 

Školská jedáleň i výdajná školská jedáleň poskytuje stravovanie deťom a žiakom za čiastočnú úhradu nákladov, ktoré uhrádza zákonný zástupca vo výške nákladov na nákup potravín podľa vekových kategórií stravníkov v nadväznosti na odporúčané výživové dávky.

     Príspevok, určí riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia, ak je zriaďovateľom krajský školský úrad; resp. obec či samosprávny kraj ako zriaďovateľ formou všeobecne záväzného nariadenia.

 


     Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejní na svojej internetovej stránke www.minedu.sk finančné pásma určujúce rozpätie nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov.

Zdroj:iedu.sk

Školské jedálne

 

Finančné pásma pre školské stravovanie platné od 1.9.2011

 

16.8.2011

 

Finančné pásma pre školské stravovanie

     Na zabezpečenie výroby jedál a nápojov v zariadeniach školského stravovania je okrem plnenia odporúčaných výživových dávok, zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov, dodržiavania materiálno - spotrebných noriem dôležité aj stanovenie výšky príspevku zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup potravín na jedno jedlo. Uvedené zmocnenie vyplýva pre  MŠ SR  nadobudnutím účinnosti zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
     Vzhľadom na skutočnosť, že v rámci Slovenskej republiky sú rozdielne cenové relácie v dodávkach potravinových komodít, z ktorých sa strava v zariadeniach školského stravovania pripravuje, MŠ SR pre stanovenie výšky príspevku na stravovanie uvádza rozpätie finančných pásiem, na základe ktorých riaditelia škôl, školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti miestnej štátnej správy a zriaďovatelia (obce, samosprávny kraj) všeobecne záväzným nariadením stanovia výšku príspevku za stravovanie v školskej jedálni. 

 

   

 

Sanitačný poriadok - vzor k vypracovaniu Sanitačného poriadku pre zariadenia školského  stravovania v  zmysle zákona NR SR č. 152/1995 o potravinách a výnosu MP SR a MZ SR  č.981/1996-100 a výnosu  č.557/1998-100      
 ■ Prevádzkový poriadok - obsahové zameranie k vypracovaniu Prevádzkového poriadku  pre  zariadenie  spoločného stravovania uzavretého typu podľa pokynov hlavného hygienika  SR  
 ■
Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania vydané MŠ  SR      
 ■ Hygienický režim - doplnený požiadavkami Plánu správnej výrobnej praxe v školskom  stravovacom  zariadení ( projekt HACCP )                                                                                  Zoznam osobných ochranných pracovných prostriedkov pridelených pracovníkom  

 - Metodický postup pre žiadateľov o poskytnutie pomoci na zabezpečovanie dodávok ovocia, zeleniny a výrobkov z ich pre deti a žiakov v školách  
   
    - Nariadenie vlády
SR č. 342/2009, ktorým sa dopĺňa NV č. 339/2008 Z. z. o poskytovaní pomoci na  podporu spotreby mlieka a mlieč. výrobkov pre deti v MŠ, pre žiakov ZŠ a SŠ
 


-Nariadenie vlády SR č. 341/2009 o poskytovaní pomoci na podporu spotreby ovocia a zeleniny pre  deti v MŠ a pre žiakov v ZŠ  

  Vyhláška MŠ SR č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania  

  www stránka o podpore spotreby ovocia a zeleniny    

» Rozhodnutie o prijatí žiaka na stravovanie  

 


Legislatíva v školskom stravovaní

 

     
 
 

Materiálno-spotrebne normy - receptúry a metodika overovania

 

Materiálno-spotrebné normy a receptúry, ktoré charakterizujú

príslušnú územnú oblasť na rok 2011

     Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej

republiky v súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove

a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých

zákonov v znení neskorších predpisov vydalo

„Materiálno-spotrebné normy a receptúry,

ktoré charakterizujú príslušnú územnú oblasť 2011"

(ďalej len MSN) pre školské stravovanie s účinnosťou od 01. 01. 2011. 
     Súčasťou materiálu je „Register materiálno-spotrebných

noriem a receptúr,ktoré charakterizujú príslušnú územnú oblasť"

, „Súhrnný zoznam pokrmových skupín" 

a „Metodika aplikácií".
     Materiálno-spotrebné normy a iné receptúry

(krajové, regionálne a firemné), ktoré boli doposiaľ v zariadeniach

školského stravovania používané, strácajú platnosť. 
    
Distribúcia CD nosičov s novými MSN bude zabezpečená

v januári 2011 prostredníctvom  krajských školských úradov

v Slovenskej republike. Následne v priebehu roka 2011 MŠVV a Š SR

zabezpečí MSN aj v tlačenej podobe v súlade so zákonom č. 25/2006 Z. z.

o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov

v znení neskorších predpisov.

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Realizácia diétneho stravovacieho systému

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________