01.09.2016
Finančné pásma pre školské stravovanie
Na zabezpečenie výroby jedál a nápojov v zariadeniach školského stravovania je okrem plnenia odporúčaných výživových dávok, zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov, dodržiavania materiálno - spotrebných noriem dôležité aj stanovenie výšky príspevku zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup potravín na jedno jedlo. Uvedené zmocnenie vyplýva pre MŠ SR nadobudnutím účinnosti zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Vzhľadom na skutočnosť, že v rámci Slovenskej republiky sú rozdielne cenové relácie v dodávkach potravinových komodít, z ktorých sa strava v zariadeniach školského stravovania pripravuje, MŠ SR pre stanovenie výšky príspevku na stravovanie uvádza rozpätie finančných pásiem, na základe ktorých riaditelia škôl, školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti miestnej štátnej správy a zriaďovatelia (obce, samosprávny kraj) všeobecne záväzným nariadením stanovia výšku príspevku za stravovanie v školskej jedálni.
Pri stanovení finančného pásma na nákup potravín na jedno jedlo sa určuje jednotné finančné pásmo pre stravníkov všetkých vekových kategórií vrátane dospelých stravníkov (zamestnanci a iné fyzické osoby) okrem stravníkov s diétnym stravovaním a žiakov športových škôl.
Materiálno–spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie (aplikácia princípov) s účinnosťou od 01.09.2016
Materiálno–spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie – aktualizácia 2016
Úprava pôvodných receptúr 2016
zdroj:www.minedu.sk
07.06.2016
Nové zásady pre nákup potravín pre hromadné stravovanie
zdroj:www.jedalne.sk
07.06.2016
Kampaň za vyššie platy pre nepedagogických pracovníkov
zdroj:www.jedalne.sk
02.06.2016
Otázky a odpovede z pracovného seminára „Školy a školské zariadenia – normy a procedúry spojené so zriaďovaním a prevádzkou“
zdroj:www.minedu.sk
20.04.2016
Vedúca školskej jedálne: Celý život sme na hranici chudoby
Kuchárky majú slabý plat a slabý dôchodok, sťažuje sa vedúca zo školskej jedálne. Pripomína, že okrem učiteľov sú...
zdroj:www.aktuality.sk
20.04.2016
Pozvánka_- Prevencia_obezity_a_VO_pre_ŠJ_PO
Dodatok k MSN pre ŠS 2015
zdroj:www.minedu.sk
24.08.2015
29.07.214
Metodika k materiálno-spotrebným normám a receptúram, ktoré charakterizujú príslušnú územnú oblasť pre školské stravovanie súčinnosťou od 01.09.2014
Aktualizácia Materiálno-spotrebných noriem a receptúr, ktoré charakterizujú príslušnú územnú oblasť pre školské stravovanie 2014 s účinnosťou od 01.09.2014
zdroj:www.minedi.sk
14.07.2014
-
20.67 MB
-
2.03 MB
-
zdroj:www.minedu.sk
25.06.2014
Jedálne.sk - Informačný portál hromadného stravovania
zdroj:www.jedalne.sk
20.09.2013
Nový HCCP a prevádzkový poriadok
je zverejnený na: https://www.minedu.sk/8009-sk/skolske-stravovanie/
zdroj:www.minedu.sk
25.6.2013
25.6.2013
21.6.2013
Pozvánka_na_seminár_Prešov august 2013
21.8.2012
Názov článku | Autor | ||
1 | Legislatíva v školskom stravovaní | Mgr. Kvetoslava Barančíková | |
2 | Materiálno-spotrebné normy a receptúry 2011 | Mgr. Kvetoslava Barančíková | |
3 | Realizácia diétneho stravovacieho systému | Mgr. Kvetoslava Barančíková |
zdroj:ksupo.sk
4.6.2012
Finančné pásma pre školské stravovanie
Na zabezpečenie výroby jedál a nápojov v zariadeniach školského stravovania je okrem plnenia odporúčaných výživových dávok, zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov, dodržiavania materiálno - spotrebných noriem dôležité aj stanovenie výšky príspevku zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup potravín na jedno jedlo. Uvedené zmocnenie vyplýva pre MŠ SR nadobudnutím účinnosti zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Vzhľadom na skutočnosť, že v rámci Slovenskej republiky sú rozdielne cenové relácie v dodávkach potravinových komodít, z ktorých sa strava v zariadeniach školského stravovania pripravuje, MŠ SR pre stanovenie výšky príspevku na stravovanie uvádza rozpätie finančných pásiem, na základe ktorých riaditelia škôl, školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti miestnej štátnej správy a zriaďovatelia (obce, samosprávny kraj) všeobecne záväzným nariadením stanovia výšku príspevku za staravovanie v školskej jedálni.
Finančné pásma nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov a príspevok zákonného zástupcu dieťaťa a žiaka vo výške nákladov na nákup potravín od 1.9.2011 (aktualizované)
Finančné pásma nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov a príspevok zákonného zástupcu dieťaťa a žiaka vo výške nákladov na nákup potravín od 1.9.2011 pre diétne stravovanie (aktualizované)
Finančné pásma nákladov na nákup potravín pre stravníkov športových tried a športových škôl od 1.1.2011
Materiálno-spotrebné normy a receptúry, ktoré charakterizujú príslušnú územnú oblasť na rok 2011
Register materiálno-spotrebných noriem a receptúr na rok 2011
Materiálno – spotrebné normy a receptúry, ktoré charakterizujú príslušnú územnú oblasť pre školské stravovanie 2011 – aktualizácia princípov aplikácií
Aktualizované receptúry
Aktualizované receptúry 2012
Národný projekt e-model HACCP a metrologický program pre zariadenia školského stravovania
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR zo dňa 16.decembra 1997 číslo 557/1998-100 Potravinový kódex Slovenskej republiky, ôsma hlava, § 256 písm. b, § 257 a 258 definuje princípy podmienok správnej výrobnej praxe s tým, že výrobca potravín a primerane aj osoby oprávnené na podnikanie, ktoré manipulujú s potravinami alebo uvádzajú potraviny do obehu, sú povinní rešpektovať tieto podmienky. Podľa § 26,ods.4, písm. c) zákona NR SR č.355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sú prevádzkovatelia zariadení spoločného stravovania (vrátane prevádzkovateľov zariadení školského stravovania) povinní postupovať podľa Zásad správnej výrobnej praxe. Podobne sú povinní dodržiavať Zásady správnej výrobnej praxe v zmysle ustanovení vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania a vyhlášky MŠVV a Š SR č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania. Tieto povinnosti sú tiež uvedené v čl.5 a 8 ods.1 Nariadenia (ES) číslo 852/2004 Európskeho parlamentu a Rady o hygiene potravín.
V zariadeniach školského stravovania boli od roku 1991 postupne zavádzané a uplatňované Zásady správnej výrobnej praxe vrátane HACCP. Väčšina doteraz publikovaných materiálov k tejto problematike bola spracovaná síce na vysokej odbornej teoretickej úrovni, často však pre prevádzkovateľov zariadení veľmi nezrozumiteľne. Všetky dostupné príručky a publikácie boli vypracovávané všeobecne pre rôzne typy zariadení spoločného stravovania a nezohľadňovali špecifiká výroby pokrmov v školskom stravovaní. V praxi dochádzalo k nejednotnej a často subjektívnej interpretácii hlavných zásad HACCP, čo v konečnom dôsledku svedčí o ich nepochopení a následne ich nesprávnom uplatňovaní.
MŠVVaŠ SR podľa §14 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vydáva metodickú príručku e-model HACCP a metrologický program pre zariadenia školského stravovania ako záväznú dokumentáciu podľa vyhlášky č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania.
Výstup
-
E-model metodickej príručky HACCP pre zariadenia školského stravovania, prístupný na webovom sídle www.produkcia.sk na základe generovaných prístupových hesiel pre zariadenia školského stravovania, školské úrady, krajské školské úrady a úrady verejného zdravotníctva v Slovenskej republike.
-
vzdelávanie zamestnancov zariadení školského stravovania v rámci SR.
-
zdroj:www.minedu.sk
2.4.2012
Prevádzka a prevádzkový poriadok zariadenia školského stravovania
2.4.2012
Stravovanie
-
Školský mliečny program EÚ
Program Európskej únie spočíva v pravidelnom zabezpečovaní vybraných druhov mlieka a mliečnych výrobkov do škôl za zvýhodnené ceny. Jeho cieľom je zvýšiť ich spotrebu u detí predškolského a školského veku, zmeniť stravovacie návyky u detí, ako aj podporiť zdravú výživu a zvýšiť informovanosť o dôležitosti mlieka a mliečnych výrobkov vo výžive. Slovensko sa doň zapojilo od školského roku 2004/2005. Podľa druhu výrobku zaň dopláca žiak najviac 0,04 až 0,32 eura. Viac informácií o programe v SR
-
Program Európskej únie spočíva v pravidelnom zabezpečovaní ovocia a zeleniny alebo výrobkov z nich do škôl za zvýhodnené ceny. Jeho cieľom je zvýšiť spotrebu ovocia a zeleniny u detí predškolského a školského veku, zmeniť stravovacie návyky u detí , znížiť u nich výskyt nadváhy a obezity, ako aj podporiť zdravú výživu a zvýšiť informovanosť o výživovej hodnote jednotlivých druhov ovocia a zeleniny. Slovensko sa doň zapojilo od školského roku 2009/2010. Cena dodaného ovocia a zeleniny je hradená zo 73 % z EÚ a 27 % zaplatí žiak.
-
Chutní parťáci
Kampaň Európskej únie, ktorej cieľom je poskytnúť deťom a mladým ľuďom informácie o zdravom stravovaní a zdravom životnom štýle. -
zdroj:www.iedu.sk
2.3.2012
HACCP podľa EU
14.9.2011
Vyhláška MŠ SR č.330/2009 o zariadení školského stravovania.
Finančné pásma na nákup potravín.
Finančné pásma pre diétne stravovanie.
NV SR č. 348/2010 Z. z., ktorým sa dopĺňa NV SR č. 339/2008 Z.z. o poskytovaní pomoci na spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov pre deti a žiakov MŠ, ZŠ a SŠ.
Metodické usmernenie č. 14/2010-R z 30. septembra 2010, ktorým sa mení a dopĺňa metodické usmernenie č. 12/2008-R zo 6. októbra 2008 v znení metodického usmernenia č. 16/2009-R z 27. augusta 2009.
Finančné pásma nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov a príspevok zákonného zástupcu dieťaťa a žiaka vo výške nákladov na nákup potravín pre športové triedy a športové školy od 1. januára 2011.
NV SR č. 520/2010 ktorým sa dopĺňa nariadenie vlády SR č. 341/2009 Z. z. o poskytovaní pomoci na podporu spotreby ovocia a zeleniny pre MŠ a ZŠ.
Zákon NR SR č. 544/2010 o dotáciách v pôsobnosti MPSVaR SR.
Zdroj: ksupo.sk
24.8.2011
Zverejňujeme v súlade s pokynmi MŠVVaŠ SR aktualizáciu finančných pásiem nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov a príspevok zákonného zástupcu dieťaťa a žiaka vo výške nákladov na nákup potravín od 01. 09. 2011 vrátane diétneho systému stravovania (celiakia, diabetes a šetriaca diéta). Finančné pásma nájdete na Hlavnej stránke MŠVVaŠ SR, pravá časť - Aktuálne témy.
Finančné pásma nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov a príspevok zákonného zástupcu dieťaťa a žiaka vo výške nákladov na nákup potravín od 1.9.2011
zdroj: www.minedu.sk
ŠKOLSKÉ JEDÁLNE
Školská jedáleň i výdajná školská jedáleň poskytuje stravovanie deťom a žiakom za čiastočnú úhradu nákladov, ktoré uhrádza zákonný zástupca vo výške nákladov na nákup potravín podľa vekových kategórií stravníkov v nadväznosti na odporúčané výživové dávky.
Príspevok, určí riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia, ak je zriaďovateľom krajský školský úrad; resp. obec či samosprávny kraj ako zriaďovateľ formou všeobecne záväzného nariadenia.
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejní na svojej internetovej stránke www.minedu.sk finančné pásma určujúce rozpätie nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov.
Zdroj:iedu.sk
Školské jedálne
Finančné pásma pre školské stravovanie platné od 1.9.2011
16.8.2011
Finančné pásma pre školské stravovanie
Na zabezpečenie výroby jedál a nápojov v zariadeniach školského stravovania je okrem plnenia odporúčaných výživových dávok, zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov, dodržiavania materiálno - spotrebných noriem dôležité aj stanovenie výšky príspevku zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup potravín na jedno jedlo. Uvedené zmocnenie vyplýva pre MŠ SR nadobudnutím účinnosti zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Vzhľadom na skutočnosť, že v rámci Slovenskej republiky sú rozdielne cenové relácie v dodávkach potravinových komodít, z ktorých sa strava v zariadeniach školského stravovania pripravuje, MŠ SR pre stanovenie výšky príspevku na stravovanie uvádza rozpätie finančných pásiem, na základe ktorých riaditelia škôl, školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti miestnej štátnej správy a zriaďovatelia (obce, samosprávny kraj) všeobecne záväzným nariadením stanovia výšku príspevku za stravovanie v školskej jedálni.
-
-
-
-
-
-
-
]
-
Sanitačný poriadok - vzor k vypracovaniu Sanitačného poriadku pre zariadenia školského stravovania v zmysle zákona NR SR č. 152/1995 o potravinách a výnosu MP SR a MZ SR č.981/1996-100 a výnosu č.557/1998-100
■ Prevádzkový poriadok - obsahové zameranie k vypracovaniu Prevádzkového poriadku pre zariadenie spoločného stravovania uzavretého typu podľa pokynov hlavného hygienika SR
■ Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania vydané MŠ SR
■ Hygienický režim - doplnený požiadavkami „Plánu správnej výrobnej praxe v školskom stravovacom zariadení “ ( projekt HACCP ) ■ Zoznam osobných ochranných pracovných prostriedkov pridelených pracovníkom
- Metodický postup pre žiadateľov o poskytnutie pomoci na zabezpečovanie dodávok ovocia, zeleniny a výrobkov z ich pre deti a žiakov v školách
- Nariadenie vlády SR č. 342/2009, ktorým sa dopĺňa NV č. 339/2008 Z. z. o poskytovaní pomoci na podporu spotreby mlieka a mlieč. výrobkov pre deti v MŠ, pre žiakov ZŠ a SŠ
-Nariadenie vlády SR č. 341/2009 o poskytovaní pomoci na podporu spotreby ovocia a zeleniny pre deti v MŠ a pre žiakov v ZŠ
Vyhláška MŠ SR č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania
www stránka o podpore spotreby ovocia a zeleniny
» Rozhodnutie o prijatí žiaka na stravovanie
|
Legislatíva v školskom stravovaní
|
|||||||
|
|
|||||||
Realizácia diétneho stravovacieho systému |
______________________________________________________________________________________________________________________________________